top of page

 

Muistoja nuorisovaihdosta

Lea ja Risto Sirolan muistelmia vaihto-oppilaista

Perheellämme on ollut mahdollisuus/tilaisuus ottaa yhteensä seitsemän vaihto-oppilasta, joista viisi pitkiä (noin vuosi) vaihtoja ja kaksi kesävaihtoa (kaksi kuukautta).  Pitkässä vaihdossa oppilas on yleensä kolmessa eri perheessä, esimerkiksi meillä 3–6 kuukautta vuoden aikana.

Ensimmäinen vaihdokki oli vuonna 1984 poika New Mexicosta (USA), joka muun muassa oppi suomen kielen todella hyvin juttelemalla meidän neljästä lapsestamme nuorimman eli 6-vuotiaan Tuulin kanssa pitkiä juttuja.

Seuraava vaihdokki oli Kenny Connecticutista (USA), samettisilmä, jota oli poislähdön hetkellä lentoasemalla hyvästelemässä meidän lisäksi puoli tusinaa tyttöjä! 

Seuraava oli Australialainen Peeter, joka ystävystyi meidän toiseksi nuorimman Timon kanssa.  Timo oli 1990–1991 vaihdossa Australiassa Melbournessa.

Risto Sirolan_USAlainen vaihto-oppilas (1).jpg

Ken eli Kenny

IMG_1491.jpg

Vuonna 1995 saimme tytön, Jussiaran, Brasilian Piracicapasta, joka oli samanikäinen, kun meidän nuorimmainen Tuuli.

 

Jussiara oli myöhemmin kummina Tuulin esikoiselle ja hän on käynyt Tuusulassa pari kertaa vaihtovuoden jälkeen kuten myös Tuuli Sao Paulossa.  Jussiaran käynti Suomessa on aina vuoden vaihteen tienoilla, koska silloin on pakkasta ja lunta!

Jussiara

Viides pitkän vaihdon oppilas oli vuonna 2006 Mauricio Meksikosta, äveriään kodin poika, joka oli tottunut kotiapulaisen hoitoon.  Vaatteet hän piti yleensä lattialla siihen asti, kun hänelle kerrottiin, että lattialla voi joskus vilistää sokeritoukka, jonka hän oli nähnyt kylpyhuoneessa!  Hän aloitti lumilautailuharrastuksen Talmassa ja oppi sen hyvin, vaikka ei ollut nähnyt lunta ennen Suomeen tuloaan.  Palatessaan kotiin hän otti laudan mukaan lennolle, ilmoitti menevänsä USA:n pohjoisosiin tai Kanadaan jatkamaan harrastusta.

Kahden kuukauden kesävaihtareita meillä oli tyttö Brasiliasta ja toinen Kanadasta.

 

Marjatta, Risto ja Liisa Lemmelän muistelmia vaihto-oppilaista

Vaihto-oppilas Logan Amerikasta.jpg

Vuonna 1992 luonamme asui neljä kuukautta pitkä, hymyilevä amerikkalaispoika Logan Oregonista.

 

Hän rakasti saunomista ja kahvia. Jo kuuden aikaan aamuisin Loganin keittämä kahvi tuoksui, ja poika istui iloisena keittiössä paksuja romaanejaan lukemassa.

 

Hän on sittemmin suorittanut useita tutkintoja, ja hänestä on tullut isoisäkin alle viisikymppisenä.

Logan ja hänelle tärkeät pinssit

 

Kesällä 1992 poikamme Lauri oli rotareiden kesävaihdossa New Yorkin osavaltiossa, ja vierailuperheen poika Troy tuli vastaavasti meille vaihtariksi samana kesänä.

Troy kuva.jpg

Troy apukuskina

38C41242-9586-4FEF-B23A-554B2DF03183_1_201_a.jpeg

Syksyllä 1996 perheeseemme majoittui kolmeksi kuukaudeksi Shelly Australiasta. Samaan aikaan Hyrylän lukiossa oli rotareiden vaihdossa brasilialainen Jussiara. Tytöt tekivät melkoisen työrupeaman käymällä kertomassa kotimaistaan myös lukion kanssa samassa rakennuksessa toimivan yläasteen kaikille oppilaille. Tämä hurmaava parivaljakko kävi myös joulun alla tanssimassa ja laulamassa rotareille. Shelly on vierailut myöhemmin Suomessa neljä kertaa. Muutama vuosi sitten Shelly ja Jussiara kävivät lapsineen tapaamassa suomalaisia ystäviään.

Michelle eli Shelly

bottom of page