top of page

 

Nuorisovaihto

Rotarien yksi näkyvimmistä ohjelmista on nuorisovaihto vuodesta 1971. Vuosittain yli 8 000 nuorelle maailmassa tarjoutuu mahdollisuus tutustua Rotary-järjestön välityksellä vieraaseen kulttuuriin joko muutaman viikon, kuukauden tai kokonaisen kouluvuoden ajan. 

 
Rotaryn nuorisovaihto-ohjelma on turvallinen ja edullinen. Turvallisuus perustuu kaikkien ohjelmaan osallistuvien osapuolien perehdytykseen ja koulutukseen sekä vapaaehtoistoimijoista rakentuvaan turvaverkkoon. Isäntäperheet tai Rotaryklubi eivät saa korvausta oppilaan ylläpidosta tai majoittamisesta.

Nuorisovaihdon tavoitteena on opettaa kulttuurien moninaisuuksien arvostamista sekä erilaisuuden ymmärtämis- ja sietokykyä.

 

Suomen nuorisovaihto-organisaation kautta kulkee vuosittain noin 600 suomalaista ja ulkomaalaisista nuorta.

Tuusulassa oli vuoteen 2017 asti kaksi Rotaryklubia: Tuusula-Hyrylän ja Tuusulan Rotaryklubi. Molemmat klubit lähettivät joka toinen vuosi yhden vaihto-oppilaan ulkomaille. Tämä tarkoitti sitä, että Tuusulasta lähti joka vuosi nuori vaihtoon. Tuusula-Hyrylän Klubi lakkautettiin vuonna 2017, jonka jälkeen Tuusulan Rotaryklubi on lähettänyt yhden vaihto-oppilaan ulkomaille joka toinen vuosi.

Lähetetyistä vaihto-oppilaista 75 % on tyttöjä ja 25 % poikia.

Suomeen tulleista vaihto-oppilaista 50 % on poikia ja 50 % tyttöjä.

Maat, joihin on lähetty ja joista on tullut vaihto-oppilaita ovat:  Kanada, USA, Meksiko, Argentiina, Brasilia, Paraguay, Peru, Etelä-Afrikka, Saksa ja Ranska.

Viirien vaihto.jpg

Ulla Rosenqvist, Robin, ranskalainen vaihto-oppilas 2019–2020 ja Jukka-Pekka Pentikäinen.

Kuva8_1.jpg

Vaihtareiden ryhmähenkeä

Vaihto-oppilastoiminta on ollut aivan alusta asti osa Tuusulan Rotaryklubin toimintaa. Rotarit haluavat antaa tuusulalaisille nuorille mahdollisuuden lähteä maailmalle ja hankkia kokemusta kansainvälisyydestä sekä mahdollisuuden oppia myös kieliä ja uutta kulttuuria. Lisäksi vaihto-oppilastoiminta perustuu haluun rikkoa ennakkoluuloja muista ihmisistä. 

 

“Maasta A lähtee oppilas maahan B, maailma avautuu, toisten ihmisten kanssa yhteisymmärrys lisääntyy, yhteisymmärryksen lisääntyminen johtaa rauhaan.” 

 

Juha Laine-Ylijoki 

 

Kun nuori lähtee Suomesta vaihtoon, rotarit auttavat häntä kaavakkeiden täyttämisessä ja kertovat maasta, johon vaihto-opiskelija on menossa. Tuusulan Rotary-klubi vastaanottaa vaihto-oppilaan maasta, johon klubin oma vaihto-oppilas menee. Rotarit etsivät maahan saapuvalle vaihto-opiskelijalle kodin tai kodit, joissa hän vuoden aikana asuu. Lyhyemmässä kesävaihdossa (kesto 2 kk) nuori asuu yhdessä kodissa. Pidemmässä vuoden kestävässä vaihdossa vaihto-oppilas asuu jopa kolmessa eri kodissa. Periaate kodin vaihtumiseen perustuu ajastukseen, että nuori pääsee tutustumaan erilaisiin suomalaisiin perheisiin ja koteihin.

 

Tuusulan Rotarien nuorisoasiamiehenä on toiminut vuodesta 2014 Ulla Rosenqvist. Nuorisoasiamies on keskeisessä roolissa, sillä hän on koko ajan yhteydessä nuoreen sekä nuoren vaihto-oppilasperheeseen, jotta tiedetään, miten nuorella menee perheessä. Nuorelle halutaan taata turvallinen tapa viettää aikaa ulkomailla. Nuorisovaihtoasiamies pitää myös huolen siitä, että vaihto-oppilas pääsee osallistumaan kaikkiin Rotaryvaihto-oppilaille järjestettyihin ohjelmiin ja toimintaan. Näitä ovat esimerkiksi muutaman viikon matka Lappiin ja Eurooppakierros. Rotarit maksavat matkan Lappiin, pienet tilaisuudet, koulukirjat, kurssimaksun suomen kielen tunneille ja bussilipun kouluun. Vuosivaihdossa oppilas maksaa lentoliput ja elämisen, syömisen sekä koulutuksen maksaa paikallinen klubi.

Suomesta lähtevät vaihto-oppilaat (kesä- ja vuosivaihto) käyvät esittäytymässä klubilla ennen lähtöä sekä palauttuaan. Ulkomainen vaihto-opiskelija puolestaan on kutsuttu jokaviikkoiseen klubi-iltaan, ja klubi kustantaa hänen illallisensa. 

 

“Kun nuori lähtee ulkomaille, yhtäkkiä arvomaailma muuttuu. Monet oppilaat
ovat kertoneet, että on tullut kulttuurishokki ja monet ovat rakentaneet arvomaailmansa uudestaan ja tulevat kotiin erilaisina.”

 

Juha Laine-Ylijoki 

bottom of page